And now I've got a big question mark above my head

Yasmine -hejsan! Jag och några kompisar åker ner till malta den 3 novemeber, till st julianes för att vara exakt, vad tycker du om staden? Hur är vädret? Shoppingen? Och vad måste man göra i malta :)???
SVAR -
St Julians är staden där bargatan och de bästa restaurangerna finns, även bio och bowling. Med buss tar det 10 minuter till Sliema (där vi bor) och här finns shoppingen, fiken och alla klippor att bada vid. Vädret är nog ganska svalt i November, jag slutade bada en vecka in i Oktober förra året. Enligt en turistsida snittar Malta runt 20 grader i November men det är inga Svenska 20 grader, kofta och tunn jacka/skinnjacka/jeansjacka har jag på mig då.

Shoppingen hittar du i Sliema, antingen i "centrum" eller i Tigne Point. St Julians har ett litet köpcentra som inte är nåt att ha men det kan ju vara kul att kika in där iallafall. Valletta har också en del shopping men inte mer utbud än vad Sliema har.

Vad du måste göra när du är här beror heeeelt på vad du tycker om, haha, om du gillar historia och äldre byggnader så är Mdina ett måste och samtidigt gå till caféet Fontanella där som är kända för sina chokladtårtor. Till Mdina går buss 65 från St Julians. :) Stränder kanske inte är nåt kul att åka till om det inte är badväder, men du kan ju kika i min tips-kategori så har jag med några bra stränder iaf. Du kan åka färja över till Gozo en heldag, kan skriva mer om både Gozo och Mdina i separat inlägg sen. Om du gillar mat ska du testa kanin som är deras specialité. ;)

Amanda -Hejsan!
Hom hit tack vare Tyra, och jag kommer nog fastna här! Gillar ALLT!! Så härliga bilder! Jag har alltid drömt om att flytta till ett varmt land när jag slutat plugget. Har du några tips vad man skall tänka på (med allt vad det innebär)? Kramar!

SVAR -Tack så mycket :) Hmm det finns ju tips i all oändlighet att ge men det beror ju också på var du ska flytta och vad du tänkt göra där. Plugga / jobba? Plugga distans från Sverige kan man ju göra i vilket land man vill men tänk då på att man bara får vistas i landet x antal dagar (oftast 90) utan student-/arbetsvisa. Ett tips är också att besöka landet du vill flytta till innan du gör det :) Svårt o tipsa mer, finns så himla mycket. Skriv vilket land du tänkt och jobb/plugg så kan jag svara mer :)

A f r o b e l i t a -Hur länge kommer du bo i Malta? Är det permanent tror du? Vad är för för&nackdelarna med att bo i malta och sverige?=)
SVAR -Vi vet inte hur länge vi kommer att bo här men det är inte permanent, dvs jag kommer inte bo här tills jag är 30, det kan jag lova haha. Någon gång vill jag komma tillbaka till Sverige och framförallt gå en högre utbildning innan jag är allt för gammal.

Fördelar på malta:
Värmen! Och havet.
Nackdelar: Ingen svensk pizza, ingen bearnaisesås! Hahah. Ingen snö, en fin vinter är ju faktiskt härligt och vintern här nere är inte mycket att hänga i granen. Som svensk regnig vår i ett halvår.

Amanda -vad va det som fick dig att flytta till just malta? Jag har alltid velat åka dit:)
SVAR -
Det blev Malta av den anledningen att min sambo jobbar på ett företag som finns här :) Jag visste ingenting om Malta innan, visste knappt var det låg haha.

ida -vad är de bästa med malta ? =)
SVAR -
Värmen och närheten till havet! Det är väl sommarhalvåret som får oss att stå ut, hehe.

PAUSE -Du bor i Malta!! Vad gör du där? Pluggar? Jobbar? Om du jobbar, med vadå? Lätt att få jobb där? Att bo där? Är det dyrt att bo där och leva? Fan vill veta ALLT!!!!! Är så nyfiken då jag själv funderar på att flytta utomlands i framtiden.
SVAR -
Jag pluggar heldistans från Sverige. Lätt och lätt att få jobb.. är väl både ja och nej. Det finns många spelbolag här nere och för den som har bra kunskaper i att jobba med support, datorer och är bra på engelska så. Stort + är ju att vara intresserad och insatt i hur poker fungerar. Det är i spelbranschen i princip alla hamnar. Ett "vanligt" jobb flyttar man inte hit för, maltesernas lön är riktigt låg.

Lägenhet är lätt att få. Här fixar man hyreslägenhet genom mäklare vilket är jättesmidigt. Oftast vill dom att man ska flytta in direkt med, inga 3 månader som i Sverige, så det går snabbt och enkelt att fixa på plats. Det är väl ungefär samma priser som i Sverige, något billigare på storköpen och att äta på restaurang. Äta lunch ute/fika är som i Sverige. Lägenhet kan man få både dyr och billig, beror på hur kräsen man är. ;)

Sandra - hej Jenny :) jag har varit på malta i sommar i tre veckor. älskade det ! när jag ser dina bilder börjar jag sakna det mycket. Var i malta bor du? Bor du där året om ? Hur gammal är du ?

SVAR- Vad skoj, förstår att du älskar Malta när det är sommar, svårt att inte göra! =) Vi bor i Sliema, ganska nära Tigne Point. Japp vi bor här året om! Och jag är 24.

Angelica -Jag har beslutsångest.. Vad vill du helst att jag klär mig i på din fest? Kort eller långklänning? :P
SVAR -Haha älskling ? Äger du en långklänning? :) Det spelar ingen roll, ta den finaste! Jag kommer ha kort klänning, har inhandlat två alternativ nu. =)

Michaela -Hej jag bor också här nere på malta flyttade ner för ungefär 3 veckor sen och jag undrar om du har några bra tips på mataffärer förutom tower och den på tigne point? finns det någon bra du har varit på mer innåt landet? jag bara undrar:) ha det så bra
SVAR -Hej, vad kul vart bor ni? :) Ja det finns ett jättebra storköp som heter Pavi som ligger i Qormi, men nackdelen är ju att det är krångligt att ta sig dit med buss. Taxi funkar men då går det på ett ut kostnadsmässigt med att handla på Tower och ta deras free delivery. Om ni har egen bil dock så åk dit! Finns också ett ställe som heter Smart, googla det, där kan man handla online också.

Amanda -Kom på en sak till! Hur lång är du?
SVAR- Jag är 1.72 :)

alva :) -Hej, jag har några frågor,
- jag ska kanske på språkresa till Malta & har hört att det är många som dricker osv. Är det så?
- är det billig & bra shopping där? Tack för svar! Ha det bra :)

SVAR- Ja det kan man väl säga att det är många som gör, det är lite av en sådan stämning här nere. På bargatan har alla klubbar 17 års-gräns men det är inte ovanligt att yngre kommer in, dom kollar bara leg på dom som ser unga ut. Nu vet jag ju inte hur gammal du är men, kan väl våga påstå att mentaliteten är så överlag här både för de under 18 och en bra bit uppåt. :)

Finns några budgetbutiker som håller H&M-priser eller t.o.m strax under som passar ungdomar och sen Bershka, Peacocks, New Look osv som håller H&M-priser på en del av sina grejer. Zara och Topshop håller samma priser som i Sverige och sen finns det många dyrare butiker också.

Sofie -Vad jobbar du med eller pluggar du nere på Malta?
SVAR -
Jag pluggar på distans från Sverige samtidigt som jag jobbar med några projekt som ni kommer få se senare....

Matilda -Varför bor du i malta och med vem? :)
SVAR -
Jag bor här med min sambo (och våran chihuahua Celina) och vi flyttade hit pga hans jobb.

Gillar