VECKA 25

Magen i vecka 25 (24+2) Två dagar försenad veckouppdatering! Gick in i vecka 25 i torsdags. När jag kollar bakåt i arkivet på mina tidigare veckor så ser jag att magen har ju faktiskt växt en hel del ändå. Ni kan kolla tidigare veckor här - vecka 19, vecka 20, vecka 21, vecka 22, vecka 23, vecka 24. Vecka 20 blev det ingen eftersom jag flyttades fem dagar på RUL så den veckan försvann ju i princip. Det är ju i övrigt tur att jag börjat känna rörelser nu för från och med nu, eller när den här veckan är fullgången, så är det väl rätt viktigt att känna och märka av ifall lillan rör sig mindre än vanligt. Nedan står det också att man ska lära sig barnets dygnsrytm, det är dock totalt omöjligt för så långt i utvecklingen med att känna rörelser har jag inte kommit. =) På måndag ska vi till BM och få höra på hjärtljud och ta lite prover, det ser jag fram emot! Känns skönt att få veta om allt är bra eller om jag behöver ändra något, ta nå kosttillskott eller hur mina värden ligger till. Ikväll ska vi gå på bio, första gången på väldigt länge! Vi får se vad blåsan tycker om det. Som tur är har vi en plats på kanten så jag kan smita iväg om det krisar, haha. Fy alltså... hoppas jag slipper det!! Vecka 25, från 1177.se

Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.

Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.

Fostret kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag och att du lär känna ditt barns dygnsrytm. Var extra observant om du tycker att barnet rör sig mer sällan än vanligt. Oftast brukar man rätt snart känna barnet röra sig som vanligt men om du fortsätter känna att rörelserna är mindre än vanligt ska du kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelningen.

Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen vid den här tiden.

Gillar