VECKA 27

Magen i vecka 27 (26+1) Vecka 27 igår! Inga större förändringar från förra veckan förutom att jag känner av foglossningen ännu mer. Igår kväll höll vi på i blivande gästrum/barnrum och med både tidspress och envishet så jobbade jag på trots att jag började känna av ilningarna rättså fort. Fick hoppa på ett ben till soffan till slut. Dom där jäkla ilningarna från ryggen ner i rumpan/benen gör så ju så jäkla ont att det inte går att stödja på benet! Blir mest irriterad att det hindrar mig att göra grejer när jag måste. I övrigt är sömnen som innan, vaknar till varje gång jag måste vända på mig. Går oftast upp två gånger per natt. En gång här om natten, kändes som världens lyx och kände mig utvilad på morgonen sen! Mår mycket bättre både humörmässigt (tycker jag iaf, haha), i ryggen och med tröttheten nu när jag helt slutat jobba natt. Nu pluggar jag och jobbar en del dagpass resten av tiden som är kvar. Vecka 27, från 1177.se

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen. Fostret väger knappt ett kilo och kan vara omkring 37 centimeter långt. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds. Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är barnet skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för barnets mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men lungblåsorna behöver ännu mer tid för att utvecklas fullt ut. Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar fostret spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur det "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka.

Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske har du druckit för lite vatten. I allvarliga fall kan klådan bero på förhöjda levervärden orsakade av graviditeten.

Gillar