VECKA 28

Magen i vecka 28 (27+1) Nu har vi kommit in i tredje och sista trimestern. Igår var det exakt tre månader kvar. Tycker tiden går fasligt snabbt och jag är inte riktigt redo än. Det får gärna gå liiite långsammare. =) Senaste veckan har varit bra, inte så himla mycket känningar av foglossningen. Har nog lärt mig lite hur jag ska röra mig och vad jag kan göra/inte göra. Tycker inte magen växer så mycket just nu (förra veckan ser ni här). Men det är å andra sidan skönt, för den är ju redan rätt stor! Haha. I imorgon ska jag ge mig ut i skogen hela dagen och gå en del, men det ska nog gå bra. Årets viktigaste helg är här (Rally) och jag har skurit ner fyra dagar i skogen till EN dag. Känns sådär i hjärtat men det var nog ett bra beslut ändå. Får bli fyra dagar nästa år igen. Vecka 28, från 1177.se

Fostret väger drygt ett kilo och är cirka 39 centimeter långt nu. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen. Nu har fostret stora chanser att överleva om det skulle komma. Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen.

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten men om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Ibland kan det finnas orsaker till sammandragningarna som kan avhjälpas, till exempel stress eller en urinvägsinfektion.

Gillar