VECKA 31

Magen i vecka 31 (30+1) Känns som att nedräkningen har börjat på riktigt nu. Jag känner fortfarande att jag inte är redo alls, har liksom inte tagit in det ordentligt än. BM sa att det tog henne 20 år att förstå, haha... hoppas det inte tar så länge för oss! Var ju hos BM häromdagen och allt såg bra ut. Skrev om det här [länk]. Foglossningen har varit hanterlig denna vecka. Lite känningar då och då men inget så illa att jag behövt sitta halvt upp och sova. Har börjat bli sådär hungrig igen. Äter allt som finns, så bäst att se till att det inte är för onyttiga grejer. Helst vindruvor! Kollar lite på det här med faderskapsgrejen, eftersom jag förstått att i vissa kommuner kan man fixa sådant innan bebis kommer vilket ju är supersmidigt. Slippa bry sig om det sen, finns ju roligare saker man vill fokusera på då. Men såklart går inte det i Gävle. Va massa krux det blir när man inte är gifta. Om jag dör vid förlossningen så blir det jättekrångel med Dennis och bebisen, nu är ju inte den risken direkt stor MEN man lär ju tänka lite ändå. Håller på att renovera en byrå nu i barnrummet. Paus över helgen då vi får finbesök. =) Sen nästa vecka är det dags att möblera ordentligt och komma fram till hur vi ska ha det, så vi kan sätta upp hyllor och krokar på väggarna. Prylar kvar att köpa - Babysitter, babynest och babyskydd. Och lite småsaker och kläder. Stödstrumpor!!! Glömt i tio (?!) veckor nu, haha. Står nedan att bebisen kan känna igen och reagera på musik.. jag hoppas INTE att den kommer ut och kan melodin till Alfons - Ganjaman. Kan hända att jag lyssnar på den några gånger för mycket per dag..... hahahah! Vecka 31, från 1177.se

Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.

Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Du kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo, men hur mycket man går upp i vikt är olika. Det viktiga är att du äter rätt och motionerar.

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen så det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Gillar