VECKA 32

Magen i vecka 32 (31+1) Den senaste veckan har bara flugit förbi känns det som! Har liksom inte hänt något nytt. Lite känningar av foglossning som vanligt men helt okej, kan säga att den där tandvärken är tusen gånger värre... Har fortfarande inte haft sura uppstötningar, halsbränna eller så. Läste idag att om man har mycket halsbränna så kommer ungen ha mycket hår på huvudet när den föds.. då kommer våran att vara flintis. =) Lillan är livlig i magen och nu har det gått lite mer från snabba sparkar till att långsamt trycka till magen i olika riktningar, ser lite roligt ut och när hon är som mest livlig så ligger jag bara å glor på magen ett tag. =) Tycker det är lite fascinerande. Var ju som sagt på första tillfället med föräldragruppen igår och det är ytterligare två tillfällen. Ett nästa torsdag och sista på skärtorsdagen. Är också hos BM varannan onsdag nu och ända fram. Förutom nästa vecka som det blir besök redan på tisdag. Ska jobba två långa pass i helgen nu. Det blir antagligen mina sista dagar på jobbet. Blandade känslor men det är för fysiskt för att hålla på längre. Läs förra veckan, vecka 31 här [länk] Vecka 32, från 1177.se

Fostret väger cirka 1,8 kilo och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet.

Magen tar mycket plats och dina lungor, din urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Även under graviditeten kan man drabbas av vanliga åkommor som förkylning, feber och huvudvärk. Eftersom graviditeten innebär en något ökat belastning för kroppen kan man bli lite mer påverkad av exempelvis en förkylning. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt och låta kroppen kurera sig.

Om du får kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, smärta i övre delen av magen samt svullnar upp mycket ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen för kontroll av blodtrycket. En del kvinnor kan nämligen få havandeskapsförgiftning som kan ges dessa symtom.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten.

Gillar