VECKA 35

Magen i vecka 35 (34+0) Nu känner jag att det kommer lite vätska i kroppen, är svullen i benen och fötterna om kvällarna. Mellan besöket hos BM i onsdags och det två veckor innan så hade jag gått upp tre kilo. Tror fasen jag kommer spräcka 20 kilos-gränsen innan lillan är ute, haha. Jaja, enda gången i livet man kommer va såhär tung. =) Köpte faktiskt stödstrumpor igår, framförallt för att vi hade en lång bilresa framför oss. Herregud varför har jag inte köpt det tidigare för! Så himla skönt att ha dom på sig. Dock fortfarande liiite svullen då jag bara har ett par skor som inte känns för tajta nu. Foglossningen är okej, vet ungefär vad jag kan och inte kan göra för att slippa få ont. Tänjer ju lite på de gränserna men då vet jag ju med mig att jag får ont också. Lillan hickar mycket, två -tre gånger om dagen (eller på natten) känner jag av det. Vecka 34 [länk] Vecka 33 [länk] Vecka 35, från 1177.se

Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och börjar räta ut sig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma! Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. Hos en del kvinnor kan det ge smärta över revbenen. Avlasta genom att sträcka på dig ofta.

Du kan ha ökat mellan cirka 11 och 13 kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande kan du prata med din barnmorska.

Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Prata mycket med din partner så att han eller hon förstår vad du går igenom.

Gillar