VECKA 37

Magen i vecka 37 (36+1) Vet inte riktigt vad jag ska skriva i den här veckouppdateringen, hehe. Det känns som det nyss var v.36 och att det inte hunnit hända något nytt sen dess. Var ju hos BM i onsdags och skrev om det i ett eget inlägg [här]. Hade inte gått upp 20 kilo riktigt än, men har garanterat gjort det vid nästa besök. Undrar vart allt sitter? Lillan har legat med huvudet neråt ett par veckor redan men är fortfarande inte fixerad. Inte för att det spelar någon roll eftersom vi har snitt men ändå. Hon ligger mitt på kurvan och allt ser bra ut. Jag sover dåligt och går upp 2-3 gånger per natt. Somnar runt midnatt och kliver oftast upp med hjärtat vid 07, så det blir inte många bra timmars sömn per natt. Är alltid extra törstig på kvällen när det börjar närma sig läggdags och trots att jag försöker att inte dricka så himla mycket så måste jag upp hela tiden. Inga andra krämpor förutom foglossningen. Inga förvärkar. Risken att hon kommer tidigt är inte så stor. Måste ändå se till att packa väskan snart, eller åtminstone kolla igenom så att vi har allt som behövs, ifall att. Är sjukt nervös för snittet. Jag valde ju inte snitt för att jag tycker det är en bagatell att nån ska skära upp magen på mig när jag ligger där vaken och är fullt medveten om vad som händer (mest rädd för sprutorna dock..). Men 1000 ggr hellre det än en vaginal förlossning. Allra helst skulle jag slippa båda två men tyvärr finns ju inget annat sätt att få ut henne på, haha. Det känns lite som att ha en läskig tandläkartid bokad i förväg (tandläkarskräck deluxe), man går mest och tänker på själva grejen istället för vad som ska komma efteråt. Därav lite svårt att föreställa mig hur det kommer vara efteråt. Skulle faktiskt kännas lite bättre om hon bestämde sig för att kika ut tidigare, när man inte är lika förberedd! Då hinner man inte oroa sig så himla mycket. Vecka 36 [här] Vecka 35 [här] Vecka 34 [här] Vecka 37, från 1177.se

Nu väger fostret ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn.

Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Ändå är lungorna de sista organen som mognar.

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån.

Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med bebisen.

Gillar