VECKA 38

Magen i vecka 38 (37+1) 12 dagar kvar! Som mest iallafall. Men jag tror fortfarande inte att hon kommer vilja komma tidigare. Det känns sjukt nära nu. Jag räknar dagarna och blir bara mer och mer nervös. Har börjat packa väskan, åtminstone det som ska med åt lillan. Har som mål att vara klar innan helgen är slut. Med min väska också. Får göra ett eget inlägg här sen om vad vi packar ner. Har tvättat alla kläder, sängkläder och filtar. Nu väntar jag bara på att det ska närma sig ännu lite till innan jag tänkte bädda hennes säng. Sover sjukt dåligt nu, dock går jag upp max två gånger istället för två-tre senaste veckan. I förrgår bara en gång (kors i taket). Men får ont och har svårt att ligga på sidan hela natten även fast jag vaknar och vänder på mig ofta. Slutar med att jag får halvsitta upp och sova sista tiden på morgonen. Har känt någon form av förvärkar de senaste dagarna också, dock inte så ofta och inte så starka men obehagliga ändå. Man känner sig snabbt sämre i slutet tycker jag. Har känt mig relativt bra hela tiden, förutom foglossningen, men nu börjar jag känna att det tär på kroppen och jag blir trött hur snabbt som helst. Nu börjar jag förstå lite mer hur de som bara vill att det ska vara över känner sig. Hade gärna känt såhär ännu lite tidigare för då längtar man liksom ännu mer tills hon är ute. Innan har jag ju mått så himla bra så att det har mest varit mysigt med magen och att känna alla rörelser. Har inte riktigt velat att det ska ta slut så fort. =) Vecka 37 [länk] Vecka 36 [länk] Vecka 35 [länk] Vecka 38, från 1177.se

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilogram, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt.

Förlossningen är påfrestande även för barnet. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln.

De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

När barnets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar det bli mer plats upptill i magen, och lättare att andas och äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten.

Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Vid plötslig viktökning eller viktnedgång ska du kontakta barnmorskan.

Gillar