VECKA 39

Magen i vecka 39 (38+1) Sista veckouppdateringen! I vecka 38+6 kommer hon ut, alltså på onsdag. =) FEM dagar kvar! Nu är jag ruskigt nervös lär jag erkänna. Alltså det värsta av det värsta är att dom ska skära i magen när jag är vaken. Det är det som jag har hakat upp mig på. Att få nålar lite här och var (trots att jag är sjukt nålrädd) är en petitess i jämförelse. Försöker att inte tänka på det så mycket och bara vänta in tisdag då vi ska på inskrivningen och vi kommer att få prata med läkaren... men det är inte så lätt. Sen lite konstigt så känner jag att jag kommer sakna magen något enormt. Vill inte göra mig av med den där bulan än ju! Den är så mysig. Jag tror att jag känner så för att jag har mått så pass bra. Hade nästan önskat att jag mått lite sämre så att jag skulle längta mera efter att bli av med magen! Som det känns nu så kommer jag fortsätta skriva och dokumentera lite över min egen kropp efteråt också. Hur jag känner mig efter snittet och hur kroppen återhämtar sig. Jag har uppskattat så mycket när jag hittat andra som skrivit om det (tyvärr rätt ont om dom) så jag vill också dokumentera öppet så att andra som står inför ett kejsarsnitt kan få läsa om det ur en positiv synvinkel. Inte bara massa skrämselhistorier. I övrigt så har jag inga nya krämpor eller symptom. I princip inga förvärkar. Magen spänner sig ibland när jag anstränger mig lite för mycket men inget som gör ont. Det känns ibland som att ha en boll mellan benen som ska trilla ut när som helst, haha. Speciellt när jag går. Det är nästan så jag vill gå och knipa lite eller hålla ihop benen extra mycket så hon inte riskerar ploppa ut, haha. Går upp två-tre gånger per natt och kan inte sova mer än 6-7h per natt. Eller snarare kan jag inte ligga ner mer än så för jag får ont i höfterna. Men det känns ganska lugnt ändå med sömnen. Hon rör sig mycket och det är oftare jag känner en fot sticka ut än att jag inte gör det... Inga sparkar längre utan mer små fötter som buffar runt lite. Och mycket hicka! 3-4 gånger om dagen minst iallafall. Vecka 38 [här] Vecka 37 [här] Vecka 36 [här] Vecka 39, från 1177.se

Fostret väger omkring 3,2 kilogram, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse. Via moderkakan har fostret fått mycket näring och antikroppar. Det kommer att skydda barnet den första tiden. Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

Många gravida känner sig tunga och trötta. En del har kraftiga förvärkar.

Gillar